Jdi na obsah Jdi na menu
 


Agapornis Fischeri

6. 4. 2010

Jeho přirozený výskyt je zejména v severní Tanzánii. Obývá savany náhorních plošin v nadmořské výšce od 1000 do 1700 m. Také žije v zemědělských oblastech, kde má dostatek potravy. V přírodě se vyskytuje v malých skupinkách. Převážně se živí semínky trav.

Tento druh agapornise je mezi chovateli poměrně hojně rozšířen. Jeho populace v přírodě se odhaduje na 100 000 exemplářů. Jsou velice hluční, jejich let je přímý a rychlý, hnízdí v koloniích a to v dutinách baobabů, palem,...
První odchov byl pravděpodobně v USA v roce 1925. Agapornis Fischeri si staví hnízdo, hnízdní materiál zanáší do budky v zobáku a hnízdo staví samice. Nejraději mají vrbové proutky. Po dokončení hnízda samice začne snášet vajíčka, obvykle 4 - 6 vajíček a snáší je obden. Jejich inkubace trvá 20 - 21 dní. Po vyklubání se o ně stará nejdříve samice, později oba rodiče. Asi po pěti týdnech vylétávají z budky, později je ještě dokrmuje samec. Měli by se nechávat hnízdit nejlépe 2x ročně, třetí hnízdění je rizikové.

Krmíme je normálním krmením pro agapornise - proso, oves, lesknice, semenec, v malém množství slunečnice. Přes chovnou sezonu jim podáváme dostatek zeleného krmení. Pochoutkou pro ně jsou semena v nedozrálém stavu, klasy ovsa, pšenice. Rádi mají klasy kukuřice, zvláště v mléčném stavu.

Čerpáno z http://www.agapornis.ic.cz/menu/prehled/agapornis_fischeri.htm

 

MOJE VLASTNÍ ZKUŠENOSTI S CHOVEM AGAPORNISŮ

Obrazek

Agapornisové chovám od jara do podzimu ve volieře 2,5 x 2 x 2 m se záletem 2 x 2 x 2m. Přes zimu jsou doma na chodbě kde mají cca 15 °C. Hnízdit budou letos poprvé tak uvidíme čeho se dočkáme.